2021-09-11

Interjú Choi Rannal, a Mouse forgatókönyvírójával

Nyár végén rendezték meg a Series Mania nevű nemzetközi fesztivált a franciaországi Lille-ben. Nagy megtiszteltetés, hogy a többnapos rendezvény során bemutatásra került a Mouse c. sorozat első két része a külföldi közönség számára is. Az esemény során készült egy interjú a sorozat alkotójával, Choi Ran-nal, amelyet itt és most veletek is megosztok magyar fordításban, már csak azért is, mert Lee Seung Gi-ről is beszélt. (Aki csak erre a részletre kíváncsi, ugorjon a 3. kérdéshez!)
A fordítást a videó alatt olvashatjátok.



Interjú Choi Ran-nal a Mouse forgatókönyvírójával


K: Hogyan született a történet ötlete?
CR: Miután befejeztem az előző TV sorozatom, egy nagy osztályba jártam, egy szemináriumra, amelyet egy híres pszichopata szakértő tartott. A nap témája az volt, pszichopatának lenni veleszületett vagy szerzett-e. Ezen az alkalmon a szakértő képeket mutatott nekünk az esetekről. A képeken különösen kegyetlen gyilkosságokat mutattak be, ami miatt kíváncsi lettem, az emberi lények hogy válnak ilyenné. Arra a következtetésre jutottam, hogy a pszichopata állapot veleszületett. Innen a következő gondolat következett: mi lenne, ha egy gén határozná meg a pszichopatákat? Másrészről 2012-ben egy gyilkossági eset Incheon-ban mélyen megrázta egész Dél-Koreát. Egy 17, koreai években 18 éves tini lány kegyetlenül meggyilkolt egy 9 éves általános iskolás lányt. Szó szerint lemészárolta. Később megtudtuk, hogy a tettes fiatal gyermekkora óta szórakozást talált a macskák meggyilkolásában és az állati testek boncolásában. Ekkor merült fel a tény, hogy valószínűleg ő egy pszichopata. Amikor letartóztatták, a lány nem mutatott megbánást. Amikor megkérdezték, hogy mi szomorítja el a legjobban az életben, azt felelte, hogy nem mehet ki és nem láthatja a cseresznyevirágzást. Ez mutatja, hogy ezek a pszichopaták nem éreznek megbánást. Halálukig se éreznek semmit az áldozatok miatt, míg az áldozatok családtagjai örökké fájdalomban élnek. Ez volt az alapja, hogy megírjam ezt a sorozatot.


[Mouse részlet]


A gén ötlete, amely a pszichopatákra jellemző, kitalált. Ezt a részletet én kreáltam. De minden más, mint a pszichopaták beszédmódja és gesztusai valós példákból származnak, amelyet a kutatásaim, olvasásaim és specialistákkal való beszélgetéseim során ismertem meg.


[Mouse részlet]


K: Tudna beszélni az alkotói folyamatáról?
CR: Valójában nem egy meghatározott ötlettel kezdek bele a drámaírásba. Nem azt mondom magamnak, hogy ezzel a témával fogok foglalkozni. Általában egy olyan témával kezdek, amely érdekesnek tűnik a számomra és kíváncsi vagyok, hogyan mondanám el egy történeten belül. Így kezdődik a folyamat. Amikor elkezdem, 100%-ig összpontosítok és gyakorlatilag automata módba kapcsolok. Nem a részletekkel kezdem, de átgondolom, hogyan meséljem el a történetet apránként. Például nem igyekszem teleszórni a cselekményt fordulatokkal. A fordulatok maguktól kerülnek bele a történetbe, hogy dramatizálják a jelenetet. Általában ha leülök, képes vagyok egy helyben egy 100 oldalas szinopszist megírni. Aztán megpróbálok hozzáadni dolgokat, hogy meglegyen minden epizód. Valójában általánosságban az első drámám óta a történetek, amelyeket elmondok, elég sötétek. Mivel nem szeretem, ha egy sorozat túl sötét, igyekszem könnyedebb vagy épp vicces karaktereket hozzátenni annak érdekében, hogy egy lélegzetvételnyi szünet legyen a történetben. Számomra a legfontosabb ennek az egyensúlynak a megőrzése. Bár igaz, hogy a sorozataim közül a Mouse lehet az az egy, amely a legkevesebb vicces részletet tartalmazza. 


[Mouse részlet]


K: Lee Seung Gi egy nagyon jó színész, de nagyon pozitív a róla kialakult kép. Miért őt választotta?
CR: Koreában Lee Seung Git a nemzet kistestvérének tartják. Valóban egy őszinte és kedves kistestvér imidzse van. Amikor rá gondoltam Bareum szerepében... Spoilerezhetek? Amikor Lee Seung Gire gondoltam pszichopataként, úgy gondoltam, ez nagyon meglepő lesz a közönség számára. Néhány színésznek már van kettős imidzse, de Lee Seung Gi még egyáltalán nem tapasztalta meg ezt a kettősséget. Kíváncsi voltan, mennyire lepődnek meg a nézők, ha ez a színész ilyen szerepet játszik el. Valójában amikor elfogadta a szerepet, a felhők felett jártam. Ugyanakkor az első találkozásunkkor beszéltem neki a félelmeimről, hogy lehetséges, hogy nem kap több reklámajánlatot és hogy a róla kialakult kép sérülhet. Azt felelte, hogy a célja igazi színésszé válni, és nem bánja, ha nem forgat több reklámfilmet. A sorozat végén kicsit aggódtam emiatt. Szerencsére elmondta nekem, hogy még több reklámfelkérést kapott.
Azt is gondolom, hogy a sorozat sikerét Lee Seung Ginek is köszönheti. Az itt-ott felbukkanó jelek ellenére a nézők még inkább meglepődtek a cselekményfordulatokon, mivel ő játszotta el azokat a jeleneteket. Szerintem a tény, hogy Lee Seung Gi elvállalta a szerepet, igazán előnyös volt mindkét félnek. Nagyon boldog voltam, mert amikor eldöntötte, hogy elvállalja a szerepet, rengeteget kutatott a pszichopatákról. Keményen dolgozott ezen a borzalmasan zsúfolt időrendje ellenére is. A legtöbb színész nem megy ilyen messzire. Néha, amikor találkozott velem, megkérdezett, hogy tudom-e, Woo Hyung Chul hogyan gyilkolt? Nem bírta abbahagyni, hogy ilyen témákról beszélgessen.


[Mouse részlet]


K: Az Iljimae hőse és Bareum is elvesztette az emlékeit és más szerepet játszanak a történetükben...
CR: Mostanáig mindig úgy gondoltam, hogy Yong az Iljimae-ban és Bareum a Mouse-ban teljesen különbözött egymástól. De most, hogy ezt mondja, igaz, hogy van néhány hasonlóság. Az Iljimae története a tolvajokkal foglalkozik, és a karakterek az emberek és az ország közötti kapcsolatot testesítik meg, míg Bareum inkább egy olyan karakter, aki saját magát kérdőjelezi meg. De bizonyos értelemben van hasonlóság a kettő között. Mostanáig nem vettem észre.
Az Iljimae-ben jól emlékszem, hogy utáltam az emlékezetvesztést, mert ez egy olyan téma, amit egyáltalán nem szeretek. De a Mouse-ben ez egy kötelező elem volt. Nem kerülhettem el, máskülönben nem bontakozott volna ki a történet.


[Mouse részlet]


K: 5. rész: írói kihívás és Lee Hee Jun hihetetlen előadása
CR: A sorozat során Jung Bareum a főszereplő, de az 5. részben Go Moochi a főszereplő. A színész, aki őt eljátszotta, nagyon fontos volt. Valójában ez majdnem egy egy jelenetes-egy színészes rész, amely egy stúdióban játszódik. Az 5. rész egy fordulópont a történetben. Ezért egy megbízható színészt kellett találnunk Moochi szerepére. Azt gondoltam, ha az 5. rész nem alakul jól, az hatással lehet a drámára. Jól emlékszem, amikor a forgatókönyvet írtam, azt mondtam, ez a rész olyan lesz, mint egy kaland, és nagyon nehéz lesz megcsinálni. A tvN emberei is kérték, hogy szerkesszem át a részt, mivel túl bonyolultnak találták. Nagyon ragaszkodtam hozzá, hogy ez a rész alapvető a történet kibontásához. Szerencsére Lee Hee Jun beleegyezett, hogy eljátssza Go Moochi szerepét. Amint megtudtam, hogy ő lesz az, az én és a tvN aggodalmai elszálltak. Halottam, hogy az 5. rész miatt Lee Hee Jun feleségének nehéz volt. Nyilvánvalóan Lee Hee Jun túlérzékennyé vált otthon. Sok kérdést tett fel a szerepével kapcsolatosan is. Mindent beleadott. Az 5. rész forgatása után fel kellett volna hívnom őt, de sajnos természetemnél fogva félénk vagyok, így nem mertem felhívni. Végül azt hiszem, a 6. rész forgatása során hívott fel. Megkérdezett, hogy mit gondolok az 5. részbeli előadásáról. Mondtam neki, hogy teljesen tökéletes volt.


K: Milyen műfajt szeretne kipróbálni a következő projektjeiben?
CR: Valójában nem vagyok a thriller megszállottja. Csak azt tudom, hogy szeretem az erős, olykor extrém történeteket, akármi is a műfaj. Ha javasolnak valamit, szeretnék egy meglehetősen sötét fantasy filmet készíteni. Jelenleg is van néhány ötletem, ami szerintem hatalmas meglepetés lenne az embereknek, ezért kérem, várják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése