2024-08-08

Airen keksz recept

Tegye fel a kezét, aki szívesen megkóstolta volna a kekszet, amivel Lee Seung Gi a rajongói találkozó során kedveskedett a rajongóinak! Én is, én is! Habár szinte esélytelen, hogy ilyen élményben legyen részünk, a netre felkerült tartalmaknak köszönhetően legalább azt megtudtuk, hogyan is készült ez a pekándiós-csokis keksz.


Valószínűleg a legtöbb család házi receptgyűjteményében lapul legalább egy csokis keksz recept, de nem ilyen. Most ezt osztom meg veletek.

Micsoda szerencse, hogy Lee Seung Gi videón rögzítette a keksz készítésének folyamatát és hogy ezt a videót néhány rajongói rögzítette és a neten megosztotta. A szöveget ezúttal a videó alatt olvashatjátok. Megjegyzés: szögletes zárójelben [...] a képernyőfeliratok, kerek zárójelben (...) az általam tett kiegészítések.



(a kocsiban) 
Mivel már 20 év eltelt, ez a rajongói találkozó nagyon jelentőségteljes a számomra. Nagyon-nagyon szeretném a legjobbamat nyújtani.
Hogy biztos legyek benne, hogy az Airenek elégedettsége 50.000%-os lesz, mindent alaposan megterveztem. Eddig hogy érziteket magatokat? Tetszik? Kiáltsatok!
Közönség: Ááááá!
Úgy tűnik, néhányan nem kiáltottak.
Ma, arra gondolva, hogyan hozhatnánk létre emékezetesebb élményt, épp úton vagyok, hogy tanuljak valamit. Amit tenni fogok még titok. Nagy erőbedobással fogom elkészíteni. Mindenki, menjünk és találkozzunk ott!
[képernyőváltás] 
(új helyszín)
Rendben, végre megérkeztünk. [nagyon próbálja elrejteni, de van némi utalás a háttérben] Ha idenéztek, (megmutatja a képet) oh, az enyém is itt van. [Tádá!] Segítő utalás. [Talán már sikerült kitalálni?] Keksz!
Jó napot! [megérkezés a főző stúdióba]
(a konyhában)
Először is, 20 éve volt a debütálásom. Úgy tűnik, nagyon meglepődött, ugye? Mivel sok idő telt el, mióta rajongói találkozóm volt, azon gondolkodtam, mi lehetne az, ami jelentőségteljes emléket adna. Aztán kigondoltam a kézzel készült kekszet, mint ajándékot. Régebben vettem néhány sütőleckét. Három órán vettem részt. [amit Seung Gi megtanult] A legnagyobb különbség a sütés és a főzés között a mérés. 
Tanár: Ez igaz.
Ugye? Csupán 1-2 gramm is nagy különbséget jelent. Felkészültem.
Először is ezek első osztályú hozzávalók, ugye? Ezek jó hozzávalók. [bemutatja a keksz fő hozzávalóit] Ez a pekándió. A drágafajta. És van csoki. 
Tanár: Belga csoki. (LSG félrehallja a szót)
Fülbemászó csoki? Ah, belga csoki. Azt hittem, viccelődik. [folytatja a hozzávalók bemutatását] [a következő nem csupán vaj, hanem érlelt vaj] Ez itt érlelt vaj. [gourmet vajnak is nevezik, mert finomabb, mint a hagyományos vaj]
[teljeskörű előkészület] (kesztyűt fel) Valamit el kellene kezdenünk otthon is. [felkészült kezek] Megértitek, hogy érzek, ugye? [még ha nem is, akkor is mondjátok, hogy igen]
[most kezdjük el a kekszkészítést az alapanyagok kimérésével] [pontosan mérd ki az olyan hozzávalókat, mint a cukor, só, liszt stb.] (a cukor kimérése) Ez 100 gramm. Oh? Ez 101 gramm lett. 
Tanár: Rendben van.
Rendben van? [légy aprólékos a legkisebb grammig, de nem kell tökéletesen pontosnak lenned] Úgy megijedtem.
[következőnek szórj bele 2 gramm sót] [a mozdulat, amelyet sokszor láttunk már valahol] A 2 gramm több, mint gondoltam.
[következőnek hozzáadunk 320 gramm finomlisztet] 320 gramm finomliszt. [most azt nézitek, ahogy Lee Seung Gi koncentrál a 320 gramm finomliszt kimérése során] 320 gramm. Ez 322 gramm lett? 
Tanár: Rendben van.
Rendben van? [a tanár, aki ma mondja a legtöbbet, hogy rendben van] Próbálja elfedni. Ha ez így folytatódik, sose végzek.
[végre jön a következő lépés] Ezt a kettőt. [keverd a vajat és a tojásokat a kimért hozzávalókhoz, hogy elkészítsd a tésztát] Belekerül a vaj. Ezt nézzétek, ezt nézzétek! [az utolsó morzsáig]
[megjelenik a kézi mixer] Ugye tudjátok, hogy enélkül leszakadna a karom. [nagyon izgatott]
Ennyire elég lesz. [az összekevert tésztához add hozzá a tojásokat két részletben] [óvatosan önti] [keverd össze megint]
Úgy tűnik, kezd kekszhez hasonlítani. [add hozzá a kezed érintését] 
Tanár: Nagy hangsúlyt tesz a kézi érintésre.
Ez az aprólékos érintés. [azt tanultam, hogy a sütés a kézi érintésről szól] [LSG szerzett eszközt] [keményen dolgozik]
Kaphatok itt munkát? [tedd bele a pekándiót és a csokit a tésztához, keverd össze és pihentesd 30 percig]
Wow! Figyeljétek a mennyiséget! Ez igazán wow! Nem fogtam vissza magam. Finom lenne, ha így ennénk meg, ugye? [lényeges a kézi érintés hozzáadása a finom tésztához] [aztán csomagold fóliába és pihentesd 30 percig]
[30 perccel később]
[a tészta 30 percig pihent]
Nagyon finomnak tűnik. (darabolás) Vághatom így? [darabold a tésztát 100 grammos adagokra, készíts 10 darabot és süsd 15 percig] [nem egyszerű] Így. Valószínűleg a rajongóimnak tetszene, ha egy kicsit nagyobb lenne. Lássuk! [129 g] Nagyon tele lennének. [És most?] Lenyűgöző! [pontosan 100 gramm, végül elérte a pontos mérés győzelmét] [a hihetetlen győzelemsorozat folytatódik]
Amikor az Airenek megeszik ezt... Jó alapanyagokból készült, ezért nem fogtok meghízni. [mivel jó alapanyagokból készült, 0 kalóriát tartalmaz, ezért nem fogtok meghízni, ez így van] Jól néz ki.
[mielőtt észrevettük volna, ideje kisütni a tésztát, ami kerek és egyenletes lett]
Gyerünk! Kézzel készült kekszek az Aireneknek. Bemegy (a sütőbe).
[az Aireneknek szánt keksz aranybarnára sül] [15 perccel később] [végre elkészült]
Kiveszem. [forró]
Wow, nagyon jól néz ki. Porhanyós. [finomnak tűnik] Szeretném megenni. Hűljetek le jól! [habár szeretném egyből megenni, várnom kell, amíg kihűl] [végre a kekszek eléggé lehűltek, hogy lehessen enni] Ez egy kész keksz. Megehető. Ahogy meg akartam enni, ez a kis darab letört. Megkóstolom, hogy lássuk, hogy sikerült. [az íz, amit nem kell feliratozni] Nagyon puha. Puha és omlós. [még egyet] Nagyon finom. Nincs egy kis tej? 
[végül szépen becsomagolja a kekszet]
Kész. Hogy mindannyiótoknak egy szép emléket adjak, gondosan elkészítettem a kézzel készült kekszeket. [kiáltsatok] Miután megkóstoltam, nem tudom elképzelni, hogy rossz legyen. Vegyetek majd egyet! [akkor viszlát]


Tehát összefoglalva a hozzávalók:


drága pekándió
belga csoki 
érlelt vaj (ha valaki járatos a vajak világában és tudja, hogy ezt hogy nevezik pontosan magyarul, javítson ki)
100g barnacukor
2g só
320g finomliszt
tojás
(sajnálatos módon nem minden mennyiség lett kimondva, leírva, így aki jobban meg tudja figyelni, hogy hány db tojás van feltörve, illetve szemmértékre mennyi lehet a csoki és pekándió mennyisége, jelezze hozzászólásban)

A lépések egész jól követhetők a videóban, de annyi kiegészítést még tennék, hogy a kekszek alja alapján talán 13-14 perc is elég nekik a sütőben, illetve a sűtési hőmérséklet se derül ki, de ezt talán egy tapasztalt háziasszony magától is tudja. Áruljátok el nekem is!

Ha valaki kedvet érez hozzá, próbálja ki ezt a receptet, és szívesen olvasnék a saját tapasztalatokról és véleményekről.

-----------------------
Angol ford.: Mae M.
Képek: BPM Naver

1 megjegyzés:

  1. Szia Kati! Először is köszönöm szépen a videót a receptet és a fordítást! Így szem mértékre nem igazán tudom meg mondani mennyi lehet a tojás, dió, és a csoki. De szerintem 320 dkg liszthez ízlés szerint elég a 15-20 dkg, és tojásból is az 1db. A tűzhely oldalán mintha 230 fok világított volna. A sütik alját azért láttad sötétnek, mert a csoki megolvadt, kicsit jobban az alja felé húzódott. Kell az a 15 perc.

    VálaszTörlés