2020-02-19

Jipsabu - a változás szele fúj

Sokat gondolkodtam rajta, megírjam ezt a posztot, vagy elég a Facebook-ra kitett pár sor? Azt hiszem, nem kell kommentár ahhoz, hogy mire jutottam, mert itt ez a bejegyzés a Jipsabu csapattal kapcsolatos változásról. Akár jelezhetném offnak is a posztot, mert Lee Seung Git csak közvetve érinti, de én személy szerint nagyon szeretem a műsort, már több mint két éve a vasárnapjaim meghatározó pontja, és majdnem annyira kedvelem a csapatot, mint annak idején a 1N2D szereplőit.


Amikor a december végi díjátadón, ahol a Jipsabu (Master in the House) – többek között – kiérdemelte a legjobb csapatmunkáért járó díjat és Lee Seung Gi bejelentette, hogy 2020-tól egy új taggal bővülve folytatják a munkát, még nem sejtettem, hogy ezt a változást további követi. Tegnap jött ugyanis a hír, miszerint Lee Sang Yun és Yook Seong Jae kilép a csapatból.

Mindkét szereplő esetében megerősítette a hírt az ügynökségük, valamit az SBS részéről is közzétettek egy nyilatkozatot.
"A két férfi, akik őszintén beszélgettek és bölcsességet szereztek a megszámlálhatatlan számú mesterrel, akikkel eddig találkoztak, új kezdettel találkoznak az életük fordulópontján. Ahelyett, hogy ezt búcsúnak tekintenénk, ideiglenesen elköszönünk annak érdekében, hogy támogassuk a tagokat, akik új fejezetet nyitnak az életükben. Mivel még sok előre felvett rész van a ShinSangSeungHyeongJae-vel* márciusig hálásak lennénk, ha a nézők örömmel néznék a fiúk történeteit." 


Nos, az alábbiakban a szubjektív véleményem mondom el.

Eleve a műsor is változáson ment keresztül az évek és részek során. Emlékeztek még az első részekre, amikor a mester napirendjét kapták segítségül, és az esetleges egyéb információk és a szinte elmaradhatatlan telefonhívás mellett ebből kellett kitalálni, hogy ki lehet az aznapi mester? És a részek végén mintegy napi bölcsességként a szereplők megfogalmazták a gondolataikat? A mesterekkel töltött idő sem olyan, mint a kezdetekben volt, amikor lényegében egy-másfél napig a mester napirendjét követve töltötték a napot. Valószínűleg az, hogy ezek az elemek eltűntek, átalakultak, illetve hogy a műsor menete és némiképp koncepciója is megváltozott, a nézői visszajelzéseknek tudható be. Illetve időről időre szükség van változtatásra, újításra, mert ott a konkurencia, aki nem képes megújulni, könnyen a süllyesztőben találhatja magát. Ezek lényegében apró változásnak tekinthetők, aki rendszeresen követi a műsort, máshogy éli ezt meg, mint aki csak egy-egy részt tud megnézni.

Viszont a szereplőket érintő változás egészen más, nagy volumenű. Kérdezhetnétek, akkor miért nem kapott nagyobb visszhangot - akár részemről is - Shin Sung Rok csatlakozása a csapathoz? Nos, ő egy korábbi részben (85-86.) már volt vendégszereplő, nem is akárhogy, és az első pillanattól kezdve sikeresen csapattaggá vált, ezzel együtt új színt hozott a műsorba. Nem mellesleg idő előtt tudtuk meg, hogy ő lesz a SangSeungHyeongJae új tagja.

Január 20-án készítették el a csoportképeket a műsor új poszteréhez, amelyen már öten mosolyogtak a nézőkre, vajon akkor már tudták, hogy alig egy hónappal később hidegzuhanyként éri a hír a variety rajongóit? A show businessben nem egyik napról a másikra történnek a dolgok, hetekkel, hónapokkal előre kell gondolkodni és emiatt én egy kicsit hazugságnak érzem a képet.


Lee Sang Yun és Yook Seong Jae kilépése még meg sem történt, nem látjuk ennek eredményét, mégis sokan aggódó hangot ütnek meg. Jelenleg én sem tudom elképzelni a műsort nélkülük, de racionálisan gondolkodva nem maradhatnak örökké együtt, senki sem tudja, meddig tart a műsor. A variety-ben való részvétel a munkájuk csak egy kis szelete. Azt is hozzá kell tennem, olykor úgy éreztem, Lee Sang Yun nem tudott kellőképpen minden helyzetben feloldódni. Mindent megtett, a lehető legjobbat nyújtotta, de akadtak olyan helyzetek, ahol nem önmagát adta. És épp az a variety-k egyik varázsa, hogy a benne szereplők önmagukat adják, még ha van is egy rájuk szabott szerep, ez köréjük épül, nem karaktert alakítanak, hanem önmagukat. Yook Seong Jae-ről már többször megállapítottam, hogy tud valamit a srác, mélyebb és bölcsebb gondolatai is voltak, mint a hyungjainak, énekesként is figyelemre méltó, és nélküle ki fogja Seung Gi példaképnek nevezni?

Az biztos, mindketten hiányozni fognak a csapatból, de meg kell érteni és el kell fogadni a döntésüket. Lee Sang Yunt színészként is kedvelem, Yook Seong Jae albumára pedig kíváncsi vagyok, még ha egy kicsit távolabbról, de figyelni fogom a karrierjük alakulását.

„The show must go on”, és a műsor folytatódni is fog. A készítők azt tervezik, hogy újfent négy fővel forgatnak a továbbiakban, vagyis Lee Seung Gi, Yang Se Hyeong és az újoncnak tekinthető Shin Sung Rok mellé egy negyedik, kérdésekkel teli ifjúval bővítik a csapatot. Talán már ki is választották a Jipsabu csapat legújabb tagját? Idővel kiderül. 

Előreláthatólag márciusban még láthatjuk a ShinSangSeungHyeongJae-t, de utána már nem hívhatjuk így a csapatot, el kell búcsúznunk két tagjától és új fejezetet nyitni a műsor nagykönyvében. Az biztos, hogy - amennyiben az SBS oldala nem húzza át a számításaimat - én továbbra a műsor hű nézője maradok. 

Ti mit gondoltok a változásról? Vajon milyen hatással lesz ez a műsorra?



*Ha valaki esetleg nem tudná, vagy nem értené, a ShinSangSeungHyeongJae a szereplők nevének összevonásából keletkezett a 31-32. részben, vagyis így Shin Sung Rok, Lee Sang Yun, Lee Seung Gi, Yang Se Hyeong és Yook Seong Jae által alkotott csapatra utal az elnevezés. Pontosabban SSR nevét a műsorhoz való csatlakozást követően vették bele a közös névbe.

---------------------
Forrás: Soompi
Képek: SBSjipsabu

2 megjegyzés:

  1. Kati nagyon jól összefoglaltad amit én is érzek. Kezdetektől nagyon szeretem a műsort, a vasárnapjaim fénypontjai. Az Airenek találgatnak hogyan fog folytatódni a műsor. Seong Jae esetében az is közre játszódhat, hogy ő még a katonaság előtt áll, hiányában újra Seunggi lesz a legfiatalabb? A negyedik tagról folyik a találgatás, egyesek szerint Kim Nam Gil fog csatlakozni hozzájuk, amit én sem bánnék, mert láttuk milyen jól illeszkedett a fiukhoz.
    Most nézem a Trans-Siberian Pathfinders-t amiben szintén önmagát adja. A változásokat el kell fogadni, különösen ha az egyének érdekeit szolgálja. Továbbra is lelkes követőjük leszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nekem most eszembe sem jutott, hogy Seong Jae annyira fiatal, hogy még nem sorozták be. Csak azt néztem, hogy sorozat, zene, eléggé zsúfoltak a napjai, és fiatalként nyilván keresi az újabb kihívásokat.
      Kim Nam Gil? Őt én sem bánnám, még volt is egy megjegyzése, hogy ha mindig ilyen a műsor, szívesen maradna állandóan.
      Néhány perce olvastam, hogy Kim Dong Hyun lehet az egyik új csatlakozó, akit a 104-105. részekben volt többedmagával mester. Fergeteges figura, amit művelt, azon én könnyesre nevettem magam, ha valóban ilyen egyéniség, akkor felőlem. jöhet.

      Törlés