2022-12-10

A Hook botrány 2.

Mivel volt erre irányuló kérés, illetve a blog statisztikája alapján is a témában írt első bejegyzés az elmúlt időszak leglátogatottabbja lett (kb. 5-ször többen nyitották meg, mint a legtöbb bejegyzést), folytatom az általam Hook botránynak elnevezett ügyről szóló beszámolót.

A hét legérdekesebb olvasmánya az a cikk, amelyben Lee Seung Gi korábbi menedzsere kitálalt. A beszélgetésről készült hangfelvételt és annak írásos változatát a Dispatch közölte le, majd a Koreaboo oldal fordította le angolra. Én ez utóbbi alapján készítem ezt a bejegyzést.

A menedzser több személy ügyeit is intézte ebben az időben, ma már nem ezen a területen dolgozik, de jól emlékszik, hogy milyen is volt Lee Seung Gi menedzserének lenni. Úgy látja, az elmúlt közel 20 évben semmi sem változott a kezdeti időkhöz képest.
A beszélgetés során különböző eseteket idézett fel, lássuk, melyek voltak ezek.

A noraebang
"Kwon Jin Young egy éjjel iszogatott a barátaival. Felhívta Lee Seung Git az éjszaka közepén és kérte, hogy menjen el a noraebangba énekelni. Egy Cheongdam-dongi kis utcában van ez a noraebang. KJY gyakran járt oda. A barátaival vagy műsorszolgáltatókkal volt, nem? Akkoriban LSG otthona Sanggye-dongban volt. Sanggye-dong messze van Gangnamtól. Másnap felvettem, és mivel fáradt volt, megkérdeztem, hogy aludt-e az éjjel. Azt mondta, hogy egy rövid időre elment otthonról az éjjel. Miután megkérdeztem, hogy hova ment, elmondta, hogy azért ment el, mert az elnöknő felhívta, ezért azt gondoltam, erről lehet szó. Később az egyik stylisttól hallottam, hogy ittak és jól érezték magukat, és LSG-t azért hívták, hogy énekeljen nekik."

A kimbap
"Néhány napja olvastam egy cikket, amely szerint engedélyt kellett kérniük, hogy a céges kártyát 20.000 wonnal terheljék, ami abszurd. 20 év után is ugyanolyan... Meg kellett mutatnom neki a számlákat, de KJY nem örült neki. Folyton azt kérdezgette, hogy LSG és a csapata miért eszik olyan sokat. Ez általában így volt. Jellemzően hétfőn kaptunk pénzt. Az egész csapatnak 150.000 wont adtak. Az egész csapatnak, vagyis LSG-nek, nekem és a stylistjának. A Nonstop 5 idején hétfőnként volt a forgatókönyv összeolvasás. Kedden és szerdán a kültéri forgatások, csütörtökön a beltéri forgatások. De LSG szinte minden ilyen napon egy koreai snack bárban étkezett. Egy olyan helyen, mint a Kimbap Heaven. [A Kimbap Heaven egy olcsó gyorsétteremlánc, ahol a kimbap ára 3.000 és 5.500 won között van, de más ételek ára sem éri el a 10.000 wont.] Ha mindig ott eszel, akkor is megengedheted magadnak. Három napon keresztül korán reggeltől forgattunk. Akkor is LSG azt kérdezte, mennyi pénzünk maradt. Néha megkérdeztem: "Elmenjünk enni valami finomat?", és LSG ideadta a kártyáját, és mondta, hogy azzal fizessek."

Starbucks
"Ez borzalmas volt LSG számára. Volt idő, amikor jelentkeztem Go Hyun Jung színésznő csapatába. Az ő csapata ehetett kínai kaját egy kínai étteremben. 6-7 fogást rendelhettek és megosztották, és a csapat minden egyes tagja kérhetett személyre szólóan ételt. Természetesen abban az időben különbség volt népszerűségben LSG és GHJ között, de azt hittem, ők is egy bizonyos módon esznek panasz nélkül, és megmondták nekik, hogy mit tegyenek panasz nélkül. LSG mindig gyorskajákat evett. Kimbapot evett. Amikor korán reggel elindult egy programra, még azt is megkérdezte, hogy ehet-e egy háromszögletű kimbapot [ára 1000-1500 won között]. Akkoriban újonc volt, mégis 7-8 millió wont fizettek neki, hogy három dalt előadjon egy eseményen. Ha az esemény vidéken volt, a díjazás akár 9-10 millió wonra is emelkedhetett. Naponta 2-3 ilyen eseményen vett részt és az országutak pihenőiben vagy az autóban evett. Mindig tojáshéjakon járt. Vagy odaadta a kártyáját, hogy ételt vegyek neki. Ha nem maradt elég pénz az ételekre szánt keretből, KJY adott egy kicsivel többet, de ez csak akkor volt, amikor először kezdett... Amikor elkezdett az eseményekkel milliókat keresni, ugyanígy étkezett... A keretösszeget kávéra és hasonló dolgokra költöttük. KJY rákérdezett: "Miért isztok Starbucksot, komolyan Strabucks-ot?" és nem fogadta el a számlát. Ezért LSG odaadta a saját kártyáját, hogy kávét vegyek."

Verbális bántalmazás és trágárkodás
"Miután hallottam KJY-ot kiabálni a felvételen, ugyanolyan volt mint 20 évvel ezelőtt. Akkoriban egymást szidták, de most, habár a vállalat mérete más, úgy érzem, ez a személy egyáltalán nem változott. És mindig megpróbálták LSG-t leértékelni. Ha mondott valamit, azt felelték: "SG, ezért nem fogod tudni megcsinálni." A KJY által leggyakrabban használt kifejezés a "Megőrültél?" volt."

Manipuláció
"KJY elnök fiatal kora óta keményen edzette LSG-t. LSG maga is mohó volt, ezért mindig azt mondta: "Ezt kell csinálnom, így sikerülnie kell" és azt hiszem, így élt tovább. És SG-nek nem volt mobiltelefonja, amíg be nem fejezte a Nonstop 5 forgatását. Ezért minden hívását és üzenetét az én telefonommal kellett intéznie, vagy nem volt rá mód, hogy kapcsolatba lépjenek vele. De ekkor még éretlen volt. Más hírességekhez hasonlóan ő sem okozott bajt vagy lázadozott ivás után. Ha elvitted, hazament, gyakorolt és a forgatókönyvet olvasta. Nem járt el. Nem volt mobilja. Akármikor KJY elnök szóba került, mindig úgy tűnt, hogy egy kissé... visszahúzódó? De valószínűleg még mindig ilyen. Mindig ideges lett, amikor Kwon felhívott. Elment máshova, hogy beszéljen vele telefonon. Amikor visszatért, mindig rossz kifejezés volt az arcán, de úgy tett, hogy mintha minden rendben lenne. És amikor csinált valamit, mint pl. egy fellépést, mindig megkérdezte tőlem: "Jó voltam ma?". KJY egyből felhívott, ha valami nem tetszett neki és felhajtást csinált, hogy adjam át a telefont LSG-nek. Akkoriban, mivel újonc volt, azt gondoltam, történni fog valami... de sosem láttam, hogy fellázadt volna."

LSG pénze, KJY költötte el
"Ahogy KJY elnök LSG-vel és a menedzsereivel bánik 20 év után is, az nagyon ijesztő. A menedzser egyesével küldte el az étkezések költségét üzenetben. Azt hiszi, SG 20.000 wont költene a céges kártyáról, mert nincs pénze? Csak annyit mondana, "felejtsd el" és a saját kártyáját használná. De még mindig ezt csinálják, amíg csak tudják. És nem arról van szó, hogy nem keresett pénzt a vállalat számára.
Azt hiszem, Kwonnak egy Jeep Cherokee-ja volt akkoriban. A promóció  után Kwon egy Cadillac Escalade-ra váltott. Akkor váltott Cadillac-re, amikor SG a Nonstop 5-ot forgatta. Később Porsche-ra váltott. Annyira ijesztő, hogy minden ugyanolyan 20 évvel később is."

Egy korábbi, november 29-én közzétett cikkben részletesen írtak a Hook elnök fényűző életéről. Többek között a Louis Vuitton Cheongdam-dongi üzletében VVVVIP fokozata van - nem, nem ragadt be a V betűm - , ugyanis bőven van miből költekeznie. Míg LSG céges kártyáján 2 millió won a limit, addig a saját kártyáján 80 millió won van, de a családjából is többen rendelkeznek céges kártyával, az édesanyja 5 millió wonos limittel kapott kártyát, illetve a fenti üzlet egyik alkalmazottja is kapott egyet 10 millió wonos havi kerettel, ami az elnök keretje után a második legmagasabb összegű. Vajon mivel érdemelte ki ezt? Hogy kaphat egy külsős személy sokkal többet, mint a saját embere?
Továbbá míg LSG a saját pénzét használta, hogy egyen egy jót, addig az elnöknő az ügynökség kártyájával fizette a magánjellegű utazásait is, a szállást, étkezést. A Louis Vuitton márka mellett más luxus divatcégek ruhakollekcióiból is szívesen válogat, legyen az akár a Hermes, Chanel, Prada, Dior, Gucci, Burberry vagy Fendi. Hat év alatt 1,84 milliárd wont költött el az ügynökség pénzéből luxus dolgokra. És ő sajnálta kiadni a pénzt egy kis kávéra vagy egy jó ebédre? Illetve szigorúan felügyelte, hogy mely kiadások voltak munka idejére esők, és melyek voltak munkaidő utániak. A korábbi bejegyzésben ezt alátámasztják az üzenetváltások.

De még így se volt elég pénze(?), hogy ingatlant vásároljon, ehhez LSG-től kért kamatmentes kölcsönt. Kölcsön volt az egyáltalán? 4,7 milliárd wonról van szó, amelyet egy luxuslakás vásárlására fordított. Persze ennek a tényét tagadják, állítólag a két esetnek semmi köze egymáshoz, a lakást más pénzből vette. De vajon akkor mi történt a kölcsönnel? Bár lehet, nem sokat számít, hogy a 4,7 milliárd lakás vagy ruha vagy táska vagy bármi más formájában materializálódott.

Múlt héten nem volt alkalmam lefordítani LSG jogi képviselőjének nyilatkozatát, most ezt is pótlom.

"Jó napot! Itt LSG jogi képviselője.
A Hook megosztotta a nov. 25-ei nyilatkozatában, hogy nem igaz, miszerint nem fizettek LSG-nek a zenéje után, illetve hogy minden tartozásukat rendezték LSG felé.
Mély sajnálatunkat fejezzük ki a Hook hamis állításai miatt, és ezért LSG úgy döntött, hogy a Hook-kal való további beszélgetés értelmetlen.
LSG soha nem kapott elszámolást a zenei nyereségeiről. Nem lehet azt mondani, hogy a Hook valamilyen módon fizetett LSG-nek a zenéért.
Ami biztos, hogy a Hook szándékosan rejtette el az igazságot LSG elől a keletkező zenei nyereségről és nem történtek pontos elszámolások a nyereségről.
Ha a Hook fizetett LSG-nek a zenéért, a be- és kifizetési nyilatkozatok alapos ellenőrzése egyértelmű bizonyítékként szolgálnak. A számítások is egyszerűek. Ha van részletes elszámolás a zenéért járó fizetségről, ahogy azt a Hook állítja, az kivonható a ki nem fizetett összegből.
Annak ellenére, hogy ez egy kissé sem bonyolult probléma, ismét sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a Hook nem fedte fel a zenei nyereség elszámolását és amiért folyamatosan manipuláltak azáltal, hogy azt mondták: "Veszteséges énekes vagy".
Amikor LSG megújította az exkluzív szerződését a Hook-kal 2021-ben, elárulták, hogy minden részletet tisztáztak a két fél kapcsolatában, de ez cseppet sem igaz. Egyértelmű tájékoztatást szeretnénk adni, hogy a szóban forgó írásos megállapodás nem a LSG és a Hook között létrejött zenei nyereségre vonatkozó megállapodás.
A 2021-es megállapodás LSG és a Hook között LSG 4,7 milliárd wonos ingatlanbefektetésére vonatkozott. 2011 körül a Hook 4,7 milliárd wonos befektetést kapott LSG-től egy épület megvásárlása céljából. Amikor LSG kifejezte azon szándékát, hogy felmondja a szerződését a Hook-kal, a Hook felfedte, hogy a meglévő befektetést kölcsönként kezelik és ebben a folyamatban egy megállapodást írtak, amelyben megvonták LSG jogait befektetőként.
Valójában meg akarjuk kérdezni a Hook-ot, hogy LSG, aki nem is tudta az igazat a zenei nyereségről, hogyan rendezheti a zenei nyereség ügyét és köthet egy megállapodást erről. Ha a Hook megkérte LSG-t, hogy írjon alá egy megállapodást a zenei nyereség rendezéséről 2021-ben, akkor ez nyilvánvalóan csalás.
Az összes probléma LSG tapasztalatlanságából eredeztethető, mivel fiatalon debütált, és közvetítjük LSG bocsánatkérését, amiért aggodalmat okoz a személyes ügyeivel. Reméljük, a probléma megoldódik a tények megerősítése által és a Hook többé nem okoz problémát az embereknek az elferdítés és hazugságok által.
Köszönöm." 

És még egy apróság a hét hírei közül: az ügynökséggel az Oscar-díjas Youn Yuh Jung is megszakította a kapcsolatot, pedig a korábbi, esetleges távozásról szóló híreket a Hook cáfolta. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése