2022-12-31

Év végi bejegyzés 2022

Már szinte hagyomány itt a blogban, hogy az év utolsó napján visszatekintek az elmúlt évre, felelevenítem a jelentősebb eseményeket és közben előretekintek a jövőbe is. Ez a bejegyzés idén se maradhat el.

Human Made

A tavaly létrehozott egyszemélyes ügynökség kötelékében új oldalát mutathatta meg Lee Seung Gi, YouTube csatornát indított február 23-án. Számomra ez volt az év egyik csúcspontja, izgatottan vártam péntekenként az új tartalmakat, legyen az csak egy dal a Table Concert keretében vagy egy hosszabb videó a Human Table sorozatban. 

A Table Concert videók lejátszási listájában 27 videó található, köztük Lee Seung Gi saját dalai, valamint koreai és angol nyelvű dalok feldolgozásai. Bármikor jó ezek közül meghallgatni párat. Vagy az összeset. :) A videók nézettsége figyelemre méltó, 6 videó megtekintése jár már 1 millió felett.


Külön kiemelném a Circle (Don't forget, remember, don't be late) c. dalt, amely lényegében nem tartozik a Table Concert videók közé, de az egyik legkedvesebb dalom ebből az időszakból.

A Human Table egy 10 részes sorozat, amelyben Lee Seung Gi és Yoo Yong Wook közösen készítenek jobbnál jobban kinéző ételeket, amelyekkel a Lee Seung Gihez közel álló meghívott személyeket vendégelik meg. A videók magyar fordításban a blogban is elérhetőek.


Később a videók köre bővült, megtekinthettük az első (és ezidáig egyetlen) Non Concept videót, valamint Yoo séf YooTubeLAB című sorozatának néhány részét. Bízom benne, hogy 2023-ban folytatódik a videók sora a 2. évaddal. Már kíváncsian és izgatottan várom.

The Law Cafe

2022 egy új sorozatszerepet hozott Lee Seung Ginek. Habár az első hírek még egy másik sorozat lehetőségéről szóltak, később kiderült, hogy a The Law Cafe lett a befutó, ahol Lee Seung Git az ügyészből munkanélkülivé vált háztulajdonos és webregényíró Kim Jung Ho szerepében láthattuk, aki régóta szerelmes az ügyvéd Kim Yu Riba. Egy igazán szórakoztató és közben kellőképpen izgalmas sorozatot kaptunk. Lee Seung Gi és Lee Se Young remek párost alkottak, a sorozat sok-sok emlékezetes pillanattal örvendeztette meg a nézőket. Egyik személyes kedvencem az Eunha Band "fellépése". Ez némi vigasz, hisz egy making videóra alapozva sokan számítottunk rá, hogy talán Lee Seung Gi OST-t is énekel majd a sorozathoz. Ezt nem kaptuk meg, helyette a szinte semmiből verbuválódott csapat énekeseként láthattuk és hallhattuk őt. A dal nálam azóta is megunhatatlan.


A sorozat fordítását Vajandinak köszönhetjük, de néhány kisebb anyaggal én is készültem a blogban.

És friss hír, hogy a mai KBS Drama Awards keretében Lee Seung Gi és Lee Se Young kapta a legjobb páros díjat (hat másik párossal együtt), de még ennél is fontosabb és jelentősebb, hogy az egyik Nagydíjat Lee Seung Ginek ítélték oda!

About Family

Alig ért véget a The Law Cafe forgatása, szinte azonnal kaptuk a hírt, miszerint Lee Seung Git következőként egy filmben láthatjuk újra. Erről egyelőre még nem sokat tudni, az biztos, hogy Lee Seung Gi szerepe szerint egy orvostanhallgatóból lett fiatal buddhista szerzetes bőrébe bújik majd, a szerep kedvéért még a fejét is leborotválta, illetve vallásként felvette a buddhizmust. A film bemutatója 2023-ban lesz, és biztosak lehettek benne, hogy a tervezett fordításaim között van.

Variety

Ebben az évben sok változás történt. Míg voltak olyan időszakok, amikor szinte minden nap Lee Seung Gi nap volt, egy héten többször is láthattuk őt a TV képernyőn, mára ez a szám lenullázódott. Évek óta egy biztos pont volt a rajongók életében, a vasárnapi Master in the House epizódok. 2017. december 31-e óta (szinte) minden vasárnapom részét képezte, hogy a kis csapat mesterek általi megvilágosodását nézzem, de ma már nincs mit nézni. Ez év szeptemberében úgy vettünk ideiglenes búcsút a műsortól, hogy hamarsoan visszatér az SBS-re változatlan felállással a 2. évaddal. A műsor valóban visszatér, holnap, január 1-én folytatódnak a részek, de már Lee Seung Gi nélkül. Hogy pontosan mi áll a háttérben, azt nem tudhatjuk biztosan, de feltételezések vannak. Egyrészt szerepe lehetett az elválásban a Hook botránynak, de akár az új koncepció is lehet az oka, amiért Lee Seung Gi nem folytatja. Nélküle viszont nem ugyanaz a műsor, valószínűleg sok nézőt veszítenek, de az új szereplőknek köszönhetően talán újakat nyernek. Még ha nem is nézem, remélem, a Jipsabu meg tudja őrizni a korábbi sikereket és továbbra is egy kedvelt műsor marad a koreai nézők számára.

Az idei évben is folytatódott a Team up 072 c. golfos variety, amit továbbra is érdeklődve néztem. Év elején még a 2. évad utolsó részeit láthattuk, tavasszal és nyáron pedig a 3. évadot. Még ebben az évben mutatták be a 4. évadot, de abban Lee Seung Gi már nem szerepelt, mivel nehezen tudta összeegyeztetni a különböző forgatásokat és beosztásában szereplő egyéb feladatokat. A hiánya a műsor időpontváltozásában mutatkozott meg leginkább, a szombat délutáni idősávból átkerült hétköznap (talán szerda) késő estére.

Ugyancsak idei műsor a Circle House c. beszélgetős variety. Ez egy roppant érdekes műsor lett volna, de sajnos még angol felirat se készült hozzá - az első részt leszámítva - így csak azért nézni, hogy Lee Seung Git lássam benne, időpocsékolás lett volna. 

Hook botrány

Ez év novemberéig úgy tűnt, ez egy egész jó év lesz, aztán jött a feketeleves. Olyasmi derült ki, amire talán soha senki nem számított. A Hook Entertainment, az ügynökség, akik 18 éven keresztül egyengették Lee Seung Gi pályáját, 18 éven keresztül intézték az ügyeit, 18 éven keresztül olyat tettek, ami elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. Az ügynökség nem fizette meg Lee Seung Gi minden járandóságát, továbbá leminősítette őt, mint énekest. Azok az emberek, akikben megbízott, akikre mint családtagjaira hivatkozott, elárulták, becsapták. Én teljességgel ledöbbentem, amikor olvastam az első erről szóló híreket, napokig nem akartam elhinni, hogy ez igaz lehet. És ha én ennyire csalódtam bennük, vajon Lee Seung Gi hogyan érezhette magát? Az ügyről én is írtam 1, 2 bejegyzést. Azóta történtek fejlemények, a Hook valamennyit megtérített a kárból, de az a harc folytatódni fog 2023-ban is.

A blog

Így év végén érdekes megnézni a blog statisztikáit is. Eleinte gyakran ránéztem, hogyan változnak a számok, ma már elég jól be tudom ezt lőni. Kezdetekben azt hittem, majd jó sokan követik a blogot, mert bíztam benne, hogy Lee Seung Ginek sok rajongója van hazánkban is, hogy lesznek beszélgetések a bejegyzések alatt, megosztjátok velem és másokkal a véleményeteket. Ma már tudom, kissé túlbecsültem a dolgokat, túl nagyok voltak az elvárásaim. Realistán látom, hogy a legtöbb bejegyzés 10-20 közötti megtekintést ér el, de azért akadnak látogatottabb és kevésbé látogatott posztok is. Az idei év leglátogatottabbjait kigyűjtöttem, az alábbiakra kattintottatok a legtöbbször.


Azt én magam se értem, hogy 2022-ben hogy lehet egy 2020-as bejegyzés a legnépszerűbb, de ezt mutatja a statisztika.

Minden idők top bejegyzése pedig ez:


Az ez évi látogatók és hozzászólások száma, alatta pedig a kezdetek óta ugyanezt az adat:


A blog történetében eltelt közel 7 év során 780 bejegyzés született, ez a mostani a 781., ebből 133+1 született csak idén, ezzel ez a második legtöbb bejegyzést hozó év. Köszönhetjük ezt a heti összefoglalóknak, illetve annak is, hogy a Table Concert videókat örömmel osztottam meg a blogon keresztül is, ami végülis megdobta egy kicsit a fenti számot. Nem volt szándékos, csak így alakult.



A blog elsődleges célja továbbra is, hogy magyarul közvetítsem a híreket, fordításokat hozzak nektek. Talán nem túlzás azt mondanom, ez a cél teljesül, habár olykor késlekedés tapasztalható. Elnézéseteket kérem ezért.

Az egyik fő projektem még mindig a Famous Princesses c. 2006-os sorozat részeinek fordítása, amelynek nem régen értem a feléhez. Ez persze nem indok arra, hogy pezsgőt bontsak, a másik fele még hátra van. Viszont néhány hete jelentős változást jelent, hogy kiderült, van angol nyelvű srt a sorozathoz. Már nem nekem kell beállítanom az időzítést a részekhez, ezzel felgyorsul a fordítás is. Idén 14 rész magyar felirata készült el, amelyeknél mikaz sok-sok segítséget nyújt nekem, 2023-ban ennél több lesz meg. Azt nem hiszem, hogy a sorozat végére fogok érni a következő évben, de remélem, 2024-re csak kevés marad vissza. És utána azok is nézhetik, akik maratonozni szeretnek.


Más nagyobb fordítás nem igazán készült 2022-ben. A napokban vált elérhetővé a Stopping on the Road Once in a While egyik része, amelyben Lee Seung Gi vendégszerepelt, valamint a Human Made videók mellett néhány dal fordítása is elkészült.

2023-ra vonatkozóan nem teszek ígéretet vagy fogadalmat, de mindenkit biztosíthatok róla, hogy továbbra is folytatom a blogolást, igyekszem időben hozni nektek a híreket itt is és/vagy Facebook-on is.
Az új év legyen jobb, mint amit hamarosan magunk mögött hagyunk.
Boldog új évet a blog olvasóinak! Találkozzunk 2023-ban is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése