2017-09-18

NJttW 22. rész - Vége van, de legyen még egy kvíz


Vége? Nem, az nem lehet, hogy így érjen véget. És ebben a készítők is ugyanígy gondolkodtak, úgyhogy - habár tényleg vége van - a kamerák nem álltak le, és még egy-két résznyi anyag összeállt.
Az izgalmak és az elbukott küldetés meghozza az étvágyat, de ebben a műsorban nincs olyan, hogy ingyen étel. Játszaniuk kell az ebédért is, következzék az utolsó fordulója a kvíznek!





A feliratos videót a linken keresztül megtekinthetitek, majd akiben maradt némi kérdés, hogy miről is volt pontosan szó, olvassa el az alábbi magyarázatot is:



SPOILERES TARTALOM!
Ha a részben elhangzó kérdéseket csoportba kellene sorolnom, akkor az első pár kérdést a kínai kultúrtörténethez kellene sorolnom. Biztos van, aki jól kiismeri magát ezen legendák, történetek között is, a többiek kedvéért összegyűjtöttem némi kommentárt a kérdésekhez és válaszokhoz.

1.) Liu Bei, Guan Yu és Zhang Fei egy barackos kertben fogadott esküt. Ez a történet Lou Guanzhong regényének egy epizódja. Az események a Keleti Han Dinasztia idején történtek, ők hárman a birodalom megvédése céljából testvérséget fogadtak. A részlet címe - talán nem meglepő módon - A barackos kert esküje.

2.) Samyeonchoka, 사면초가, 四面楚歌: a kínai kifejezés a 202-ben zajlott Gaixia (ma Suzhou) csata idejéről származik, ahol a Nyugati Chu Birodalom hadvezére, Xiang Yu szállt szembe a Han Dinasztia erőivel. A kifejezést olyan helyzet leírására használják, amikor reménytelen helyzetbe kerül valaki és nincs segítség. Egyébként úgy láttam, hogy valóban létezik egy dal, amit a csata idején a hadvezér maga írt.


3.) Liu Bei, Guan Yu, Zhang Fei, Cao Cao, Lu Bu, Zhuge Liang: a kínai történelem jeles személyei.

A következő pár kérdés a Dragon Ball témaköréhez köthető, és a magyarázatok:
Namek: egy távoli, elpusztult bolygó, a szereplők onnan érkeztek a Földre.
Dende: az a kis zöld lény, akinek a képét láthatjátok a képernyőn.
Ginyu Erők: egy öttagú elit harcos alakulat, minden tagjának volt egy speciális beállása, ezeket mutatja be Jiwon.

Végezetül még néhány kérdés, ezek közül a Mongdal szellem, aminek egy kicsit utánanéztem. Amikor egy agglegény férfi meghal, akkor Mongdallá változik, aki egy kegyetlen szellem, mert általában éjszaka megbetegíti és megöli az embereket.

Ha bármi mással kapcsolatban úgy érzitek, hogy szeretnétek többet tudni, jelezzétek nekem, és megpróbálok még érdekességeket kideríteni.

Elnézést kérek a késlekedésért, de gyengélkedett az internetkapcsolatom, ezért nem tudtam időben közzé tenni a fordítást... Hétvégén - ha semmi nem akadályoz - folytatás az utolsó résszel!...

---------------------------
Videó: kshowonline.com
Angol felirat: V


3 megjegyzés:

  1. Kati köszönöm a fordításokat és a kiegészítéseket, nagyon szórakoztató volt ez a műsor. Nem csak mi, de a fiúk is sajnálták biztosan, hogy vége lett.
    Ha a kajától nem is, de a nevetéstől biztos híztak egy kicsit.
    Szép hetet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kati a fordítást.Kár hogy vége.Jókat nevettem a részeken.A fiúk tudnak hangulatot kelteni.Nem csak mi nevethettünk rajtuk, ők is sokat nevettek saját magukon.

    VálaszTörlés
  3. Ne feledjétek, van még egy rész, és az a rész is készülőben van, amihez nincs angol felirat, tehát még legalább két részt kaptok. És a 23. nagyon jó lesz, egyik személyes kedvencem, de erről majd néhány nap múlva.

    VálaszTörlés