2017-07-03

NJttW 12. rész - Az agyaghadsereg felfedezése

Elnézést kérek, de bizonyos okok miatt nem volt lehetőségem hétvégén írni, így egy kis késéssel folytatódik az utazás.

Ha meg kellene neveznetek Kína látnivalói közül a másodikat, ami eszetekbe jut, mi lenne az? Azért a második, mert valószínűleg a legtöbb ember első gondolata a Kínai Nagyfal. A második.... Az agyaghadseregre gondoltatok? Ez a kétezer éves több ezer katonát megmintázó hihetetlen emlék Xianban található.



Mikaznak köszönhetően már korábban kaptam egy ismertetőt az agyagcserép harcosokról, amelyet alább megosztok a blog olvasóival is.



Qin Shi Huangdi már rögtön trónra kerülésekor elrendelte, hogy kezdjék meg különleges mauzóleumának építési munkálatait, ami egészen haláláig tartott. Kutatók szerint az uralkodó úgy képzelte, hogy hatalma halála után is folytatódik majd, így a sírhely komplexum célja nem más, mint az, hogy elrettentő nagyságával és magasztosságával biztosítsa személyének és birodalmának túlvilági erejét. Az agyaghadsereg ezt a sírhelyet őrzi.
A sír maga még feltáratlan, a mauzóleum teljes területe 57 km2-re tehető. Kutatók szerint ez a terület magának a birodalomnak a kicsinyített mása. Megtalálhatóak itt paloták maradványai, kápolnák, a birodalom nagy folyóinak kicsinyített másai - melyeket higannyal töltöttek fel, hogy védjék a sírhelyet a betolakodóktól - drágakövekből kirakott csillagképek és nem csupán az uralkodó holtteste, hanem 48 ágyas nyughelye mindazokkal, akiket élve temettek el a császárral. Ezt tették a munkásokkal is, hogy megőrizzék a sír helyének és tartalmának titkát.
Az agyaghadsereg Qin Shi Huangdi sírjának csupán külső védője, a mauzóleumtól 1,5 km-re helyezkedik el. Az eredeti védmű összesen 7768 katonaszobrot rejt. Három árokra oszlik. A tetőzet agyaggal fedett nád, amit még földdel is beborítottak. A tetőzetet fagerendák tartották, amelyek a gödrök falába erősített oszlopokon nyugodtak,  mintegy két évezredig.
Az első árok a legnagyobb: 230 m hosszú és 62 m széles, 14260 m2. Itt 6400 185-190 cm magas harcos sorakozik. A páncélba öltözött, bronzfegyverekkel felszerelt katonák csatarendbe fejlődve állnak, arccal kelet felé. Az élen három sorban a 3x70 fős előőrs, őket 11 oszlopban és 38 sor mélyen a gyalogosok derékhada követi, minden oszlopban harci szekerek. A második árok 6000 m2, a harmadik 377 m2.
Eredetileg a hadsereg minden egyes tagját színesre festették, és fegyvert adtak a kezükbe. Itt-ott még felfedezhetőek voltak a festéknyomok, de a levegőre kerülve teljesen eltűntek. A fegyverek nagy része is apró darabokra tört, és a restaurált katonák többségénél hiányzik. Megdöbbentő látványt nyújt egyben szemlélni a több ezer életnagyságú sárga agyagszobrot, de ezt a döbbenetet felülmúlhatja, ha engedjük magunkat elveszni a részletekben. Minden harcos egyedi arcvonással és arckifejezéssel rendelkezik, egyedi ruházattal, lábbelivel, egyedileg megformázott hajviselettel! Azt beszélik, hogy a megalkotók minden maguk körül lévő embert - családtagokat, ismerősöket - modelleztek, hogy elegendő mintát gyűjtsenek.
A lovakat és a harci szekereket eredeti életnagyságban, többszínű terrakottából készítették. Az első árokban 32 ló és 8 szekér, a másodikban 89 szekér bronzlovakkal, a harmadikban 4 ló és egy harci szekér található. A lószerszámokhoz rengeteg aranyat és ezüstöt használtak, ezért a tolvajok elriasztására automatikusan működésbelépő csapdarendszert építettek.

Bámulatos látnivaló, ésszel szinte felfoghatatlan, hogy voltak képesek emberi kezek ilyen csodálatos szobrokat készíteni. De az is szinte hihetetlen, hogy a régészek mint egy kirakóst rakják össze a darabokból a figurákat.


A történelmi háttér után következzék a 12. rész. Jó szórakozást hozzá!


New Journey to the West - 12. rész

-------------------------------------
Videó: kshowonline.com
Angol felirat: V (Naver Corp. Entertainment)

5 megjegyzés:

  1. Szia Kati.Köszönöm az újabb részt.Ez látványos volt,biztosan óriási élmény volt számukra.Így képernyőn keresztül is élvezetes volt,hihetetlen munka van benne és óriási a restaurátorok munkája is.Mikaz nagyon jó összefoglalót írt,köszönet érte.Nem olyan régen egy tv.műsor foglalkozott az agyagkatonákkal.Német tudósok próbálják előállítani az akkori festéket,hogy újra eredeti színűkben pompázzanak az agyagszobrok.Néhány szobor már ismét eredeti színben tündököl.Köszi a feltöltést és fordítást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést, erről nem is hallottam. Valóban érdekes lenne legalább a szobrok némelyikét eredeti fényükben látni. Szívesen a fordítást!

      Törlés
  2. Köszönöm Kati a fordítást és Mikaznak a ismertetőt. Nagyon érdekes rész volt, a fiuknak is nagy élmény lehetett. Bámulatos a 2000 évvel ezelőtti emberi kreativitás és munka. Hogy voltak képesek ezt megcsinálni, és hány tehetséges ember kellett vajon a kivitelezéshez? Még számos kérdés merül fel bennem.
    Sajnos hat évvel ezelőtt, amikor Budapesten bemutatták az anyagkatonákat, nem tudtam elmenni, azóta is sajnálom. Ha sikerül az eredeti színükre festeni őket, fantasztikus látvány lesz. Mégegyszer köszi.

    VálaszTörlés
  3. Kati még csak annyit, hogy tegnap többször próbáltam megjegyzést írni, de nem sikerült elküldeni, mindig elszállt. ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Valóban bámulatos és elgondoltató a történelem, és ez nemcsak az anyagkatonákra vonatkozik, annyi csoda van még a világon. Talán lesz még más alkalom is, amikor hazánkban is megtekinthetőek lesznek egyes katonák, de szerintem ezt egyben kell látni, az az igazi libabőr érzést keltheti az emberben.
      A technikai probléma okát nem tudom, mi lehet, nem tudok róla, hogy másnál előfordult volna, de néhány napja a gmail-nél adatbázishibát tapasztaltam, mivel a blog felülete a gmail rokona, talán az adatbázissal van hiba, ami hol itt, hol ott üti fel a fejét. De amúgy tényleg nem tudom.

      Törlés