2017-10-18

Olvasásnépszerűsítés Lee Seung Givel

Hú, egy picit (na jó, annál valamivel jobban) el vagyok maradva, de ma letudom egy tartozásom.

A mai bejegyzés különösen kedves számomra, ugyanis két kedvencem szerepel benne, Lee Seung Gi és az olvasás/könyvek. Iskolai könyvtárosként nagyon fontosnak tartom, hogy a mai fiatalokat megismertessük az olvasás örömével, megmutassuk nekik, hogy nemcsak a 21. század adta technológia jelentheti az egyetlen kikapcsolódási és információszerzési formát. 
Hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek könyvet, globális probléma.
A fiatalokat (meg talán az idősebbeket is) egy példaképpel könnyen lehet befolyásolni, így nincs is jobb megoldás valami népszerűsítésére, mint egy idol felkérése.



Az olvasást illetően nincsenek pontos adataim Koreát illetően, csupán bizonyos tények alapján alakult ki bennem egy kép, hogy mi lehet az ottani helyzet. Ez a kép egész pozitív, de minden lehet még jobb. Ugyanígy gondolkodnak a katonaságnál is. Valljuk be őszintén, a katonák nem olyan emberek, akiket könyvvel a kezükben képzelünk el. Ez egycsapásra megváltozott, ahogy megláttuk a HIM magazinban megjelent képeket. A fenti nekem egyből a kedvencemmé vált.

A koreai seregben idén is meghirdették a Kulturális, Sport és Turizmus Minisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium támogatásával az Olvasó Barakk Megújító és Támogató projektet, amihez reklámarcnak Lee Seung Git választották. Remek döntés! Nemcsak azért, mert mi, rajongók újabb nagyszerű képekkel gazdagíthattuk gyűjteményünket, hanem mert Lee Seung Gi olyan, aki valóban olvas. Ez az elmúlt évek során a különböző műsorokból is kiderült.


A múlt héten véget ért 2017-es GFF fesztiválon - habár a rajongók erre számítottak köszönhetően a félrevezető képnek - Lee Seung Gi személyesen nem jelent meg, de ott volt a plakátokon, amik a koreai katonaságot és az olvasást népszerűsítették.


"Az olvasó tisztek és katonák megváltoztatják a koreai sereget és a világot."
"Dél-koreai katona vagyok."

Az olvasáshoz kapcsolódóan szeretném kiemelni a HIM magazinban megjelent interjú részletét:

Veled készült az Olvasó Barakk Megújító és Támogató Projekt reklámposztere. Jellemzően szeretsz olvasni?
LSG: Sokszor találkoztam könyvekkel és sokat olvastam a bevonulásom után. Miután kész vagy a napi feladatokkal, a nap végéig szabadidőd van, ezért edzéssel fejeztem be a napot és természetesen sokat olvastam is. És jelenleg van egy szponzorált olvasásos kampány a seregben egy létrehozott rendszerrel, ami megjutalmazza a sokat olvasó katonákat. A társadalom lehet, hogy az mondja, „mi szükségük a katonáknak a könyvekre, minden ami kell neki, az a tréning”, de nem így van. A mai sereg más, mint a múltban volt. A cél a megfelelően gondolkodó katona létrehozása. Határozottan hiszem, hogy szükség van az olvasásra. Az olvasás szórakoztat és növeli az elmét, ha magadnak olvasol és együtt beszélgettek róla. Mint olyan, próbálok olyan környezetet létrehozni, ahol az utódaim véleménye összegyűlik általam és a folyamatban lévő kommunikáció által.
Gondolod, hogy az olvasás jelentősége fontos a katonai életben?
LSG: A dandárparancsnok egyszer azt mondta… hogy a sereg a végső megmaradó alapoktatás. A sereg az a hely, ahol huszonvalahány férfi miután felnőtté válik, összegyűlik, és eszik, alszik, fegyelmezi az elmét, a testet és a lelket, és valódi felnőttekké fejlődnek, mialatt rengeteg dolgot tanulnak. Következésképpen hiszem, hogy a seregben könyvet olvasni nem egyszerű olvasás, sokkal inkább egy készenléti folyamat, hogy kilépj a társadalomba. Így emiatt lehet, hogy sok barát aggódik, hogy hogyan változhatom meg és hogyan élhetem az életem és olvasok önfejlesztő könyveket.
Mit jelentenek a könyvek LSG-nek?
LSG: A könyvek, mint egy vezető, elvezetnek a jobb gondolkodás felé. Vannak dolgok, amiket közvetlen saját magadnak kell megtapasztalnod, de a könyvek által helyettesítve is megtapasztalod a dolgokat, és olyan meglátásod lesz, amit tudsz, ráadásként egy más szempontból új dolgokat ismersz meg. Ugyanakkor áttörnek bármiféle szűk látókörű gondolkodást, amivel rendelkezem.
 
Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a rajongók segítségével létrejött könyvtárról sem, ahol remélhetőleg sok időt töltenek a katonák szabadidejükben és egy-egy könyvet olvasgatva talán gyorsabban telik a szolgálati idejük.
 
 
----------------------------
Képek: tryp96.wordpress.com, twitter.com

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a tájékoztatást.Annyira szépek ezek a fotók Seunggiről.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen! Nekem már az megdobogtatta a szívem, amikor megtudtam, hogy egy egész könyvtárat, vagy inkább könyvtár-kávézót hoznak össze a rajongók a katonáknak, akik szerintem a táblák nélkül is jól tudják, hogy kinek köszönhetik mindezt. Az én személyes kedvencem az első kép, az kinyomtatva hamarosan szobadísszé lép elő. Olyan jó lenne, ha én is megtalálnám a hasonló módját az olvasásnépszerűsítésnek a munkahelyemen...

    VálaszTörlés