2018-03-22

Jipsabu összefoglaló - A mester: Yoon Yeo Jeong

Mindenféle felvezető szöveg helyett egyből belevágok a közepébe, ha már a műsor készítői is elég korán, az ajánlóban egyértelműen felfedték a mester személyét. A show első női mestere: Yoon Yeo Jeong.

Ő egy olyan színésznő, akit kizárt, hogy ne ismerne mindenki, aki kedveli a koreai filmeket, sorozatokat. YYJ 50 éve tartó színészi pályája során közel 100 filmben és rengeteg sorozatban kapott szerepet. Karrierje 1966-ban indult, amikor egy nyílt meghallgatásra elmenve felkeltette a zsűrizők érdeklődést. Eztán az egyetemi tanulmányait félbehagyva a Mister Gong című televíziós drámában debütált, amit nagyon sok másik követett. Karrierje csúcsán, 1975-ben megházasodott, majd Amerikába költözött, felhagyott a színészettel, de Koreába visszatérve újra munkába állt, és azóta is fáradhatatlanul dolgozik. Nemcsak a koreaiakat bűvölhette el tehetségével, még a Cannes-i Filmfesztiválra is eljutott. 2010-ben a The Housemaid c. filmben láthatta az értő közönség, majd 2012-ben a The taste of money és a In another country című filmekkel került az érdeklődés középpontjába.
Szerepei nagyon változatosak, néha jó, néha gonosz, de a női karakterek tökéletes megtestesítője, akár az örömet, akár a bánatot kell eljátszania. Filmjeit és sorozatait meg sem próbálom felsorolni, de egy biztos van, amit mind láttunk, ez pedig a The King 2 Hearts.
Hozzá kell tennem azt is, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor variety műsorban szerepelt. Ismert a Yoon's Kitchen c. műsorból is, amit Son Oh Gong is előszeretettel nézett, továbbá feltűnt a Three meals a day c. műsorban, valamint 2013-ban tagja volt a kis csapatnak, akik Törökországba és Horvátországba utaztak egy hátizsákos túrára. Igen, ez a Noonas over flowers, ahol már láthattuk, hogy milyen is a viszonya LSG-vel. Egy külön bejegyzést érdemelne az a műsor, helyette csak egy rövid gondolat, amit LSG mondott el a műsor végén: "Amikor sétáltunk, mindig szorosan fogta a karom. Nem tudom elmagyarázni, milyen érzés volt, amikor egy ilyen erős nő rám támaszkodik. Aztán valóban azt éreztem, hogy meg kellene védenem, és ő olyan nőies. Korábban felhívtam, mert Londonba utazott. Nagyon hálás volt nekem..."

Köztük nagyon jó a sunbae-hoobae kapcsolat, YYJ egy interjúban ezeket mondta: "LSG egy jól nevelt gyerek. Keményen dolgozik. Nagyon szenvedélyes személy. ... Bármikor, ha csinál valamit, mindig felhív. Fáraszt a telefonhívásaival."

Itt az ideje, hogy rátérjek a Jipsabu adására.

YYJ Pyeongchang-dongban lakik. (Nem összekeverendő a téli olimpiának otthon adó Pyeongchanggal!!!) A szöuli városrész egy nemzeti park területét érintve található (a piros rész a térképen), amelyet koreai Beverly Hillsnek is szoktak nevezni. Ez a környék a hírességek kedvelt lakóhelye, ahol számtalan dráma jelenetét forgatták már. A hegy lábánál terül el, de szinte minden oldalról teljesen körülvettnek tűnik, így egy nagyon békés, nyugodt hely lehet (kivéve talán amikor forgatócsoportok lepik el az utcákat).
LSG: "Ezen a helyen találkozunk, ahol friss a levegő és csodálatos a hangulat. ... Ez az a hely, ahol a TV sorozatokban a gazdagok élnek. ... A legtöbb luxus kúria megtalálható a szomszédságban."
De ha itt él a mester, akkor: YSJ: "Gazdag?" (Vicces volt hallani a "buja" szót, de szerencsére gyorsan eszembe jutott, hogy a Hwayugi zombija miért is kapta ezt a nevet és mi a jelentése.)

Miután minden szereplő megérkezik, többségében az időjárási körülményeknek megfelelően öltözve (csak YSH, aki kissé túlöltözött, míg a múltkori adásban nem volt túl felkészült), a rendező hatalmas bejelentéssel készül:


Kíváncsi  vagyok, egyszer valóban sikerült-e elintézniük, hogy a Twice lányok legyenek a mesterek?
Egy megjegyzés: az 1. rész összefoglalójából kimaradt, mert nem hittem, hogy máskor is szóba kerül, de YSH már akkor letette voksát Jun Ji Hyun mellett. Akkor azt mondta YSH: "Amikor fiatal voltam, Gwangjuban dolgoztam egy benzinkúton. A nagybátyám is ott dolgozott. A szülinapomon a nagybátyám elvitt a moziba és a My Sassy Girl-t néztem meg. Abban a filmben láttam Jun Ji Hyunt, és benne volt az álmaimban, amíg a benzinkúton dolgoztam. ... Szeretném tudni, hogyan él."

Majd jött a második bejelentés, hogy van némi probléma:


A fiúknak voltak javaslataik, hogy akkor menjenek hotelbe (LSG, YSJ), vagy használják valaki más fürdőszobáját addig (YSH), de a stáb másra gondolt, mivel a műsor címében is benne van a ház szó, így ragaszkodnak hozzá, hogy egy házban forgassanak.
A videóból kimaradt, de LSY-nak megint súg valamit a hatodik érzéke: "Szerintem az én házam lesz az."

Mivel ez egy speciális eset, elárulják a mester nevét.... a szereplőknek, de a nézők nem hallhatják. A kiírásban is három körrel jelölték a nevének helyét.


Ezzel kapcsolatosan meg kell forgalmaznom egy kritikát. Nagyon tetszik a műsor, de a szerkesztés nem mindig a legjobb munka. Néha viccesebbé teszi a játékot, de nem értem, mi értelme eltitkolni a mester nevét, amikor szándékosan megmutatták őt az előzetesben? Ha csak ez az egyetlen apró hiba lenne, szóvá sem tenném, de folyton azt csinálják, hogy az előzetesben olyan pillanatokat is beleraknak, ami végül nem kerül adásba. Pl. Choi Bool Am mesternél az előzetes alapján volt egy olyan rész, ahol LSG azt mondta: "A nézőknek fogalmuk sem lesz, miért nevetek." Ennek okát, vagy körülményeit még a műsorban sem tudtuk meg. Vagy az első részeknél az előzetesben csak egy másodpercre, de hallható volt, hogy LSG közösen énekli a Don't worry dear-t a Jeon In Kwon mesterrel. Miért nem kerülhetett adásba? LSG rajongóinak milliói vártak rá. És azt amúgy észrevettétek, hogy néha játszadoznak a szerkesztés során a sorrenddel? Apróságok ezek, sokszor fel sem tűnik elsőre, de két-három nézés után, amikor már van lehetőség másra is koncentrálni, akkor feltűnik. Csak ennyit az én kifogásaimról, mint mondtam, ez a mostani eset teljesen logikátlan a számomra.

Akár úgy teszünk, hogy nem tudjuk, akár tudjuk, LSY egy érdekes történetet mesélt el a többieknek:


Már csak azt kell eldönteni, ki legyen az, akihez mindannyian ellátogatnak. Hogyan is lehetne eldönteni? Játékidő! Egy nagyon egyszerű játékban állapodnak meg, húznak egy vonalat, és aki a kiválasztott tárgyat a legközelebb dobja ahhoz, lesz a nyertes és egyben a mester és a csapat szállásadója. A szabályokat ők maguk állítják fel, a választott tárgy nem lehet nagyobb a rendező tenyerénél, valamint mivel LSY minden apró részletre kiterjedő kérdéseket tesz fel, megtudjuk, hogy a tárgy és a vonal közti távolságot a tárgy vonalhoz legközelebb eső pontjától nézik. Már csak ki kell választani, mely tárgyak lesznek a játék főszereplői, amit eldobva biztos a siker.


Négy versenyző, négy különböző tárgy, de mindenkinek csak egy lehetősége van. Mivel ez a rész az olimpiai idején került adásba, sportközvetítéses hangulatot teremtettek a készítők a feliratokkal.


Tehát YSJ lett a szerencsés! Már megint ez a fiú nyert... Tehetséges a játékokban. Jeon In Kwon mesternél hatalmas erejű homlokpöcköléssel lepte meg LSG-t, majd Lee Dae Ho mestert ügyesen kibillentette egyensúlyából (igaz, akkor ő is elmozdult, de a mester előbb), és most a dobótechnikájáról is kiderült, hogy elég jó. Vajon miben lesz még ügyes?

A győzelem megtisztelő, de egyben rossz hatással van az idegekre is. Habár a mesterrel való első igazi találkozás mindannyiukat idegessé teszi.


Így LSG-nek lehetősége nyílt körbenézni a házban.
LSG: "Ez az első, hogy itt vagyok."
YYJ: "Persze. Miért jöttél volna el a házamba?"
LSG: "Nincs TV a nappalijában.
YYJ: "Utálom a TV-t."
LSG: "A bútorai elegánsnak tűnnek."
YYJ: "Elegáns ember vagyok. Ezért elegánsak a bútoraim is."


A többiek az utcán várakoznak, teljesen megkönnyebbültek, hogy jól indul a kalandjuk a mesterrel, de azért ők is kíváncsiak, milyen lehet a mester háza, LSY bátorságát összeszedve engedélyt kér, hogy legalább az udvart láthassák.


YSH: "Hol van Seung Gi?"
YYJ: "Elment volna a mosdóba? Nem használhatja a mosdót."

Az említett ebédet a mester kedvenc közeli éttermében fogják elfogyasztani, és mialatt megbeszélik, hogy kit honnan ismer, irányítja YSH-t, hogy merre menjen.



Nem csoda, hogy YSJ különösen érdeklődik a mester véleményéről, hiszen ma este ő lesz a vendéglátója.

Az étteremben bőséges választék várja őket.


Evés közben sok-sok téma felmerül, igazán sokat beszélgettek. Megtanuljuk a mester íratlan szabályait, nincs nevetés és ne bízz senkiben.



A hangulat egyre belsőségesebb, így YSJ bemutatja a meglepetést, amellyel a mester háza felé tartva rukkoltak elő, és ott helyben, Pyeongchang-dongban rögzítették. A háttérzene LSG Let's go for a journey-e.


Ideje rátérni a kellemetlen részletekre, mivel a helyzet úgy hozta, a mesternek YSJ lakásán kellene töltenie az éjszakát.
YYJ: "Seung Gi egyedül él. Mi van, ha a többiek a szüleikkel élnek együtt? A szülőkkel kellene aludnom? ... Mit fogunk csinálni? Miért kell együtt aludnunk?"
LSY: "Látni fogjuk és követni, amit tesz lefekvés előtt és ébredés után."
YYJ: "Amint felkelek, valami különlegeset teszek. Elmegyek a mosdóba. Mi mást tehetnék?"

A mester sok nehézséget okoz, még sosem aludt másnál, még inkább nem aludt férfiak házában, ráadásul érzékeny a szagokra és a fekhelyére. YYJ: "Ez azért van, mert idős vagyok. Amikor megöregszetek, valami számodra ismerőst akarsz, ahogy megszoktad. Nem akarsz új dolgokat kipróbálni. Ragaszkodsz az olyan dolgokhoz, mint az otthonod, az ágyad, a dolgaid."
Szegény YSJ, nem könnyű a helyzete, de minden tőle telhetőt megtesz.


Jól figyelt a beszélgetés során, így lényegesnek tartja az ágyat, a szagok elűzését és a C vitamin pótlást. És amikor egy fiatal elakad, nem tudja a megoldást, mi mást tehetne, mint hogy a szeretteihez fordul.


Egy szupermarketben  minden szükséges dolgot megvásárol, új ágyneműt és törölközőt a mester számára, valamint a kényelme érdekében még néhány apróságot, beszerzi a virágot és egy üveg fehér bort is. 

- De a színe nem fehér. - Az csak az üveg.
A BTOB otthona elég nagynak tűnik sok szabad hellyel, remek helyszíne lehet a forgatásnak, de előbb el kell készülni. Az alábbi videót egyetlen szóval tudnám leírni: gyorsan!


Míg YSJ és a stáb az előkészületekkel van elfoglalva, a többiek folytatják a beszélgetést sok-sok érdekességet megemlítve.


YYJ: "Így kellene gondolkodnod. Amikor kritikát kapsz, akkor a legboldogabb az életed. Egyszer megszidtak, mert nem nem játszottam jól és végül a mosdóban sírtam. Senki sem jó a kezdetektől. Még mindig emlékszem. Amikor Oh Hyun Kyung meglátott engem sírni, azt mondta: Ha feldúlt vagy, légy sikeres."

És ha már a kritikáknál tartunk:


Miután elég idő eltelt a napból, és sok mindent megbeszéltek, indulásra készen állnak, de a  mesternek előbb egyéb kötelességeinek kell eleget tennie, egy temetésen vesz részt, így a fiúk egy kicsit több időt kapnak a felkészülésre.

Tudtátok, hogy YSJ és LSY ugyanabban az épületben laknak? Érdekes, de ez még az első részből sem derült ki egyértelműen (én így éreztem), amikor LSY-t meglepték otthon, YSJ csak annyit mondott, hogy az ő lakása pont ugyanilyen. Milyen jó, hogy a két szereplő ennyire közel lakik egymáshoz! (Elnézést, az alábbi videóban két részlet lett egyberakva, talán nem különül el eléggé...)


Miután az utolsó részlet is a helyére került, végül a mester is megérkezett és nem mindennapi fogadtatásban volt része:


A vendéglátó YSJ minden módon próbál a mester kedvére tenni. Mivel szereti a könyveket, megmutatja, hogy ő mit olvas: önfejlesztő könyveket. YYJ: "Nem olvasok ilyeneket." Első próbálkozás nem sikerült. Akkor jöhet a bor:


Harmadik próba, egy újabb könyv. Ha megoszthatom a magánvéleményem, ez egy remek könyv, baráti összejövetelek kitűnő kelléke, ami sok-sok vidám percet okozhat. Utánanéztem, ez Carol Bolt: The book of answers, illetve The book of love answers c. könyvei.  A használata vonatkozó szabályokat láthatjátok a videóban, de nem hiszem, hogy komolyan kellene venni a válaszokat.



Ennyi szórakozás meghozza az ember étvágyát, így a fiúk igazi vendéglátóként gondoskodnak a mester és a saját vacsorájukról. Ez alkalommal YSH és LSG ragad fakanalat, már megint versenyeznek egymással.
LSG főzőtudományát már valamennyire ismerjük, sokszor előkerülő téma, mert pl. a 1night&2days-ben láthattuk, mit művelt a sörös csirkével, vagy amikor rákból készített ételt, de azóta sokat fejlődött. A blog olvasói két receptjét is megtalálják az oldalon, a tejszínes tésztáét és a hagymaolajos ramenét. A mostani listát ki lehet egészíteni a kagylós spagettivel is. Valamint egy újabb felejthetetlen heodang pillanattal lettünk gazdagabbak.


Kagylós spagetti kontra bélszín. Vajon melyik sikerült jobban?


YYJ elismert színésznő több évtizedes tapasztalattal, így ez a műsor remek alkalom arra is, hogy a fiatalabbak tanuljanak tőle, vagy legalábbis meghallgassák a mester véleményét. A négy fiatal minden színészi képességét összegyűjtve egy adott jelenetet mutat be a mester előtt. Mind a négyüknek van színészi tapasztalata, bár én személy szerint YSH-t még nem láttam sorozatban, csak a tvN vasárnapi komikus műsorában láttam néhányszor, amikor a Hwayugit vártam.

1.) LSY játéka


2.) LSG játéka

3.) YSH és YSJ játéka

Későre jár, a mester pihenésre vágyik. A fiúkra viszont még vár egy feladat. Mivel női mesterük van, így az egymás mellett alvás annyiban módosul, hogy egy őrszemet választanak ki, aki vigyázza a mester álmát, valamint ugrásra kész, ha reggel szüksége van valamire a mesternek. Majd ezt még megtoldják egy plusz feladattal: a kiválasztott ébresztő dallal kelti a mestert. Újabb játék következik, szintén nagyon egyszerű, de nagyszerű. Vizet fröcskölnek egymás arcába, aki nem pislog, nyer, így elkerüli az őr szerepét.


Múltkor YSH-ot hallhattuk altatót énekelni, most neki jut a megtisztelő feladat, hogy ébresztőt fújjon a mesternek.

A reggeli kávé és falatok mellett újabb beszélgetés és téma kerül elő, LSG - talán - az utolsó sztoriját osztja meg a műsorban a katonaságról.


Mivel a mester házában még mindig változatlan a helyzet, így megoldásként egy barátjához hívja el a többieket. Ez a barát Yang Tae Oh, egy neves koreai desingner, aki tteokgukkal (rizstésztaleves) látja vendégül őket.
YSJ: "Reméljük, újra találkozhatunk a műsorban, mint a mesterünk."


Előző nap az ebéd után sokat beszélgettek a kritikákról, hogy ez közelebb hozza az embereket egymáshoz, és mivel a szereplők szeretnének baráti viszonyba kerülni a mesterrel, ők is összegyűjtik észrevételeiket, de szemtől szembe nehezükre esik ezt elmondani, ezért inkább írásba foglalják, és az tteokguk elfogyasztása után előállnak a panaszaikkal.
A panaszok megírása reggeli után:


A panaszok elmondása ebéd után:


A műsort pedig mi más zárhatná, mint a két nap során levont tanulság - egy ráadás üzenettel:



----------------
Forrás: Wikipédia, Wikipédia, Korea Joongang Daily, Soompi
Videó: kshow123.com
A fordítás a beégetett angol felirat alapján készült.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen az újabb összefoglalót.Tetszett ez a rész is,de nekem eddig a Jipsabuból legjobban a két nagy sportolónál tett látogatás jött be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ebben is találtál kedvedre valót. Én azt szeretem ebben a műsorban megfigyelni, hogyan változnak a két nap folyamán, a végére mindig sokkal kerülnek közelebb a mesterben, bárki is legyen az. Bár nekem is jobban tetszenek azok a részek, ahol korban közelebb áll hozzájuk a mester, de az idősebbek hasznos életbölcsességeket osztanak meg velük és velünk is.

      Törlés
  2. Köszönöm Kati! Nagyon sok munkád lehet benne, de olyan élvezetes, nagyszerűen érvényesültek a poénok. Részről-részre egyre inkább megismerhető a srácok jelleme is . Ez az őszinte beszélgetés különösen tetszett a végén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, ha tetszett.
      Az a jó az ilyen műsorokban, hogy a szereplők sokkal inkább mutatják meg saját valójukat, így mi is jobban megismerhetjük őket. Annak idején a 1N2D-t is azért kezdtem el nézni, mert úgy gondoltam, jobban megismerhetem LSG-t belőle, de annál többet nyertem, az a műsor és ez is nagyon szórakoztató, sokat lehet nevetni, de mindig vannak komolyabb pillanatokat is.

      Törlés